U Hrvatskom glazbenom zavodu održano je Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

U natjecanju za Juniore predstavio se do sada najveći broj natjecatelja iz cijelog svijeta

Foto: Damil Kalogjera

Zagreb je posljednja dva tjedna bio glavno središte okupljanja violončelista iz cijeloga svijeta. Naime, u Hrvatskom glazbenom zavodu održavalo se 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za juniore do 20 godina starosti, a potom i 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za glazbenike do 30 godina starosti.

Dok su prvonagrađeni u šest kategorija Juniora odabrani od 25. siječnja do 1. veljače, nagrade najboljima 7. Natjecanja Antonio Janigro uručene su na drugoj finalnoj večeri 7. veljače.

Osim natjecanja, u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 1. veljače se održao i koncert u sjećanje na nedavno preminulog američkog violončelistu Michaela Flaksmana koji je bio student Antonija Janigra. Ovime je ujedno i završilo 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro Junior i započelo 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro.

U natjecanju za Juniore predstavio se do sada najveći broj natjecatelja iz cijelog svijeta, njih 140 u šest natjecateljskih kategorija (od 9 do 20 godina starosti). U svakoj kategoriji dodijeljene su tri glavne nagrade najboljim kandidatima, a nagrađene po kategorijama možete vidjeti ovdje: JUNIORI – NAGRADE.

Na 7. Natjecanju Antonio Janigro (za kandidate starije od dvadeset godina) prijavilo se više od 100 kandidata od kojih je žiri odabrao najboljih 28, od kojih je njih 26 nastupilo u polufinalu.

Na dva koncerta finala koji su se održali 6. i 7. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom Marka Magdalenića, nastupilo je sveukupno sedmero finalista: Benjamin Lai (SAD), Dilshod Narzillaev (Uzbekistan), Daniel Thorell (Švedska), Maria Zaytseva (Rusija), Nathan Le (SAD), Ettore Pagano (Italija) i Guillaume Wang (Australija).

Odlukom ocjenjivačkog suda dobitnici nagrada pobjednik 7. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro je Guillaume Wang iz Australije, a ostale dobitnike i njihove nagrade možete vidjeti ovdje: SENIORI – NAGRADE.

Foto: Damil Kalogjera